Månadsmöte februari 2016

Ny bildövning

Måndagens februarimöte i fotoklubben bjöd på spänning av olika slag. Tjugosex närvarande fick både följa Lennarts skrap av trisslotter och prova på en gruppvis bildövning som krävde både kunskap och list. Christer hade förhinder den här gången, så Johnny skötte ordförandeplikterna i hans ställe.

februarimote2016_01

Foto: Ellinor Kempe

Inlämning till Difo

Vid mötet stod den blå resväskan öppen för inlämning av bilder till vårens distriktstävling för mellannorrländska distriktet, Difo. Johnny påpekade att klubben även behöver digitala kopior av de inlämnade påsiktsbilderna. Bakpå påsiktsbilderna behövs endast fotografens namn och den klass som bilden tävlar i. Alla bilder får unika nummer i Difo. Resultatet av tävlingen får vi i Ljusdal 24 april.

Trisskrap

Lennart var den värdige vinnaren vid januarimötets Bilderlåda. För de inbetalade deltagaravgifterna, 5: – kronor per person, hade styrelsen inhandlat tre trisslotter. Lennart skrapade dessa med stort allvar och spänningen steg. Två av trisslotterna gav vinst, 30: – kronor vardera. Summan 60: – kronor tillföll klubbkassan och Lennart fick klubbens tack och stor ära.

Bildövning

Bildövningen var ett nytt programinslag, till för att vi skulle träna oss att läsa bild, förstå tanken bakom en bild och kanske se nya kvalitéer i den. Fyra grupper fick se och diskutera fyra porträttbilder, samma bilder i alla grupper. Vi fick veta att bilderna var tagna av en amatörfotograf, två ”vanliga” fotografer och en mycket berömd fotograf. Kunde vi lista ut vilken bild som var fotograferad av vem? Det var inte lätt.

februarimote2016_03

Foto: Ellinor Kempe

Bilderna föreställde 1) en ung kvinna med långt hår, 2) en kvinna i någon sorts teaterloge med en glödlampa placerad mitt i spegelbilden av sitt ansikte, 3) en kvinna klädd i svart spetsblus vid ett bord med rosenbukett och 4) en äldre man med glasögon och lockigt skägg och hår. Diskussionerna handlade om bland annat ljussättningen (befintligt ljus eller studioljus?), beskärning (alldeles för hårt beskuret för att vara gjort av ett proffs!), störande bakgrund (måste vara en amatör) och den irriterande glödlampan.

Vid återsamlingen visade det sig att grupperna hade kommit fram till helt olika resultat. Både bild 1 och 4 ansågs vara fotograferade av den berömde fotografen. Endast i en grupp tyckte majoriteten att bild 2 måste vara superproffsbilden, bland annat för att det måste krävas mycket självförtroende och kaxighet för att placera glödlampan där den var. Bild 2 var mycket riktigt den verkliga proffsbilden. Fotograf var Steve McCurry. Bild 1 var den som hade tagits av amatörfotografen. ”Om vi skulle visa en sån där bild med glödlampan här på klubben skulle vi bli sågade direkt” var en kommentar.

februarimote2016_04

Foto: Ellinor Kempe

Fika och mingel

Fikat var frikostigt tilltaget som vanligt. Och som vanligt pratades det i många grupperingar. Håkan hade med sig och visade fina porträttbilder från runt förra sekelskiftet, studiobilder av bland annat hans farmor som var född 1902.

Lars-Erik Larsson

Efter fikat påmindes vi om att en av klubbens medlemmar nyligen har avlidit, mångårige medlemmen Lars-Erik Larsson. Många i klubben har inte träffat Lars-Erik, så det var fint att Lennart visade bilder såväl med som av Lars-Erik. Johnny berättade att klubben har skickat blommor till begravningen.

Rifo 2018

Styrelsen har efterlyst arbetsvilliga till ett eventuellt arrangemang av Rifo i Sundsvall 2018. Några anmälningar har ramlat in hittills.

Månadens bild

Tretton månadsbilder visades. Naturligt nog var det många som hade fångat vinterns morgon-och aftonljus, is- och snöformationer och havet i vackra och skiftande vinterformer. Vi såg också sparkar i Harv, en ko vid Brösarps backar, harpaspelare, snöskoteråkare, vattenfall på Island och i en vild canyon, Håkans farmor 1902 och en liten flicka 2016 med flygande hår.

februarimote2016_02

Foto: Ellinor Kempe

Tips om försäkring

Göran uppmärksammade oss på att garantin på fotoprylar som köps till bra pris via utomeuropeiska nätsajter inte gäller i Europa. Försäljningen klassas som ”grå import”. Göran rekommenderade oss att vara noga med att läsa det finstilta och att gärna köpa till en försäkring/garanti som innebär en registrering av varan i Europa.

Kritikerbild

Sex bilder deltog i kritikerbilden. Katarinas ”gubbe” i byggställning kunde kanske rätas upp. Björns brygga med sten i Alnösundet kunde maskas eller beskäras. Christinas svartvita skånska hästar kunde beskäras ordentligt. Även Monas telefonkiosk i skogen kunde bli av med något av de röda husen intill. Patrik undrade om hans Sundsvallsbro med halofenomen på himlen borde ljusas upp eller kanske bli ännu mörkare. Urban var inte kvar när hans kvinnoporträtt visades, men kanske var den bilden litet för ljus.

Nästa medlemsmöte i mars

Johnny tackade för den här gången och påminde om att det vid nästa möte är inlämning till Vårtävlingen, med två klasser för påsiktsbilder och en digital klass.

/Christina

Share

Ett svar på ”Månadsmöte februari 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *