Nu är Riksfototräffen 2018 avslutad. Träffen där medlemmar från Sveriges fotoklubbar träffas och tävlar i Riksfotoutställningens sex olika grupper; Kollektion påsiktsbild, kollektion digital bild, enstaka påsiktsbild, enstaka digitalbild, bildspel och ungdom, samt håller årsstämma för Riksförbundet Svensk Fotografi.
För de 100-talet deltagarna, tillresta från Simrishamn i söder till Skellefteå i norr, började aktiviteterna med en stadsvandring där intendent Petter Österlund från Sundsvalls Museum berättade på sitt högst personliga sätt om byggnader och händelser i Sundsvalls historia. Som avslutning på vandringen bjöds det på film och information på Stenstan Visitor Center där man bland annat fick prova på polisarresten. Efter det en kort information på Kulturmagasinet, innan det var dags för kvällens mingel och buffémiddag.
På lördagsmorgonen startade det ordinarie programmet med att Maria Åslin från Näringslivsbolaget hälsade alla välkomna. Riksfotostämman klarades av på kort tid, tack vare goda förberedelser. Nytt för nästa år att notera är att bilderna i Riksfotoutställningen skall hålla måtten max 1920 på bredden och max 1080 på höjden. Bilderna skall också ha en unik titel och bilder utan titel kommer att diskvalificeras. Efter en rejäl bensträckare var det dags att få information om Riksfototräffen 2019. Denna kommer att hållas i Simrishamn av Österlens Fotoklubb. Efter lunchuppehållet var det så dags att gå in på det mest intressanta av allt; juryredovisningarna för grupperna enstaka påsiktsbild, kollektion digital bild och bildspel.
Gruppen Enstaka påsiktsbild (C) presenterades av Kristofer Lönnå, fotograf från Sundsvall och som arbetar mycket med magasin och reklam. Kristofer var mycket imponerad över hur många bra bilder som deltog i tävlingen. I alla klasser presenterades ett antal bilder som blivit antagna, ett antal som erhållit diplom, några brons, några silver och en guldmedalj. Vinnare i klassen blev Georgios Grigoriadis, Falu Fotoklubb, med bilden Archer girl. Totalt deltog 619 bilder.
Sedan blev det dags för Nils Jakobsson att presentera gruppen Kollektion digital bild (B). I en kollektion presenteras 3-5 bilder som tillsammans berättar en historia, eller på något annat sätt hålls samman till en enhet som tävlar. Nils är sportfotograf och delägare i Bildbyrån, med många stora mästerskap på meritlistan. När redovisningen nådde fram till guldmedaljen så stod det klart att Carina Hedlund från Skellefteå Fotoklubb vunnit den med kollektionen Syncentralen. Totalt deltog 252 kollektioner om 916 bilder.
Sista redovisning för dagen var av den nyaste gruppen i Riksfotoutställningen; Bildspel. Jury här var Anna Gullmark, chef för fotoenheten på Malmö Muséer, tidigare pressfotograf och den som byggde upp bildjournalistlinjen på Mittuniversitetet. Anna har också undervisat i multimedia, i konsten att använda stillbild, ljud och rörlig bild tillsammans, vilket är precis vad bildspelsgruppen går ut på. Vinnare blev Camilla Ekendal, Kinna Fotoklubb med bildspelet Vardagsliv. Totalt hade 20 bildspel lämnats in till årets tävling.
Som sista punkt på det ordinarie programmet på lördagen presenterade Kristofer Lönnå sitt arbete och visade många av sina bilder. En mycket intressant föreläsning som visar hur mycket jobb det ligger bakom varje bild, både vid fotograferingstillfället och i efterbehandlingen, för att få fram den karakteristiska stilen.
Under lördagskvällen var det bankett på Quality Hotel, med utdelning av utmärkelser. Värt att notera här var att klubbens egen Lennart Westerlund erhöll RSF:s förtjänsttecken i guld för sina insatser för fotografin och för Sundsvalls Fotoklubb. Förbundssekreteraren Göran Zebühr hade också valt att inte ställa upp för omval på årets stämma, och avtackades och fick en tripp längs minnenas allé under kvällen.
På söndagsmorgonen var det dags för föreläsning nummer två, av fotografen Izabelle Nordfjell. Izabelle vann en prestigefylld tävling i 2011 med en bild ur sitt projekt Sápmi, Sameland, som hon visade bilder ur och berättade att hon fortfarande följer familjen, trots att det gått många år sedan första gången.
Första redovisningen för dagen var Kollektion påsiktsbild (A), och jury här var Carina Vallin. Carina är fotograf verksam i och runt Sundsvall. Efter att ha presenterat de 15 premierade kollektionerna stod det klart att Lars-Håkan Hansson, Ystads Fotoklubb, vunnit med kollektionen Pardans. Totalt deltog 133 kollektioner om 464 bilder.
Därefter var det dags för den största gruppen, Enstaka digitalbild (D). Jury var Peter Larsson, eventansvarig på Sveriges Television. Peter har bakgrund inom pressfoto, som fotograf, nattchef och bildredaktör på tidningen Expressen. Peter tog sig tid att kommentera många av bilderna grundligt och när dammet lagt sig så var det Gunnar Aus, Fotoklubben Pan, som vann guldmedaljen. Totalt deltog 1322 bilder från 341 fotografer i gruppen.
Som avslutning på Riksfotoutställningen 2018 presenterade intendent Petter Österlund från Sundsvalls Museum gruppen Ungdom (U). En viktig grupp då det är inom den här gruppen vi ska återfinna framtida storfotografer. Ljusdals Fotoklubb dominerade tävlingen även i år, och segern gick till slut till Evelyn Febbo, från just Ljusdals Fotoklubb. Totalt deltog 63 bilder från 16 fotografer i gruppen.
Det är med blandade känslor jag skriver det här såhär ett par dagar efter den avslutade träffen. Det är otroligt skönt att allt gick precis som vi planerat, utan några problem. Samtidigt är det en tomhet efter att ha avslutat ett projekt som pågått i två år.
Vi från Sundsvalls Fotoklubb vill tacka Riksförbundet Svensk Fotografi för förtroendet att får anordna Riksfototräffen 2018. Vi vill också tacka alla tillresta besökare från fotoklubbar, vi hoppas verkligen att vi fick chansen att visa upp Sundsvall för er. Tack också till alla sundsvallsbor som passade på att gå in och titta på utställningen under helgen!
Ett sådant här arrangemang går inte att genomföra utan stöd från kommun och näringsliv. Ett stort tack till alla våra sponsorer som gav ekonomiska bidrag till oss! Vi fick ett fantastiskt stöd från Näringslivsbolaget, dels genom ett sponsoravtal, men framförallt med energi, idéer och en positivism.
För att nå balans i budgeten hade vi också ett lotteri, där ett antal företag skänkte vinster. Ett stort tack till er också! Några som skänkte vinster har valt att inte stå med på vår lista, men de flesta finns med här.
Och till sist vill jag, i egenskap av ordförande i Sundsvalls Fotoklubb, tillsammans med projektledaren Tina Barreby, tacka alla medlemmar som under de här två åren engagerat sig och ställt upp med tid, arbete, idéer, bilar och mycket annat för att rodda ihop detta.
Christer Hägglund
Ordförande
Sundsvalls Fotoklubb
verkligen lyckat arrangerande ! fint väder hade vi också !