Månadsmötet i mars var ett ”vanligt” möte, det vill säga ett möte med inledning, dagordning, fika och avslutning, men ändå var det annorlunda och präglades av vårens hektiska arbete inför Riksfototräffen. Eller som Christer sa: ”Det är mycket nu”.
Ordförande Christer rapporterade att alla bilder som saknades vid förra mötet har kommit tillrätta. Styrelsen har också haft ett digert arbete med att få iväg tävlingsbilderna till DIFO i Bollnäs. De digitala bilder som inte hade rätt format har Christer gått in och korrigerat, vilket fick honom att repetera de regler som gäller för beskärning till rätt tävlingsformat, max 1920×1080 pixlar.
Utdelning av arbetsuppgifter
Christer gick igenom Tinas lista över arbetsuppgifter som ska göras före och under Riksfototräffen och bad alla hjälpa till med det man kan. Många anmälde sig för att hjälpa till. Om någon kan ragga lotterivinster är det till exempel Gunnar Sandin som ansvarar för lotterierna. Vikskärmar av wellpapp behövs, Annica och Lennart Westerlund ansvarar för hämtning av sådana. En mängd andra arbetsuppgifter delades ut, som att göra powerpoint-presentation av vinstbilderna, fylla påsar med saker till deltagarna, sköta sekretariatet, fixa presenter och blommor till jurymedlemmar och föreläsare, hänga bilder och att ansvara för öppning och stängning av lokalerna.
Det påpekades att klubbmedlemmarna ska anmäla sig som alla andra deltagare till träffen. Majmötet kommer vidare att bli ytterligare ett arbetsmöte, där vi får hjälpas åt att sortera alla bilder för återsändning till klubbarna.
Bilder till Sundsvalls kommun
Gunnar har haft kontakten med kommunens näringslivsbolag, som sponsrar Riksfototräffen. Som tack för sitt bidrag vill näringslivsbolaget ha 20 bilder som de kan använda i sin marknadsföring. Det handlar alltså om digitala bilder från Sundsvall som håller för användning i tryck. Det är bra om vi hjälps åt att producera dessa bilder. Det är gott om tid, de behöver inte lämnas förrän i höst, men det kan vara bra att tänka på att ta vinterbilderna nu.
Bildkomposition
Christer höll en lektion om vad man kan tänka på när man bygger upp sina bilder, eller hur man ”arrangerar bildelementen för att uppnå ett visst syfte”. Vi använder, kanske utan att egentligen tänka på det, olika verktyg. Det handlar om vad vi väljer att ta med eller inte ta med i bilden, hur vi placerar bildens delar inom ramen, var vi placerar fokus och hur vi komponerar med hjälp av exempelvis kontraster och diagonaler. Två råd som Christer gav var att inte dela bildytan på mitten och att inte placera bildens huvudmotiv precis i mitten, eftersom både harmoni och dynamik i bilden förloras då.
Efter genomgången fick vi göra en gruppövning, där vi i fem grupper diskuterade oss fram till beskärningen av tre olika bilder. Det var roligt och visade att vi alla har vår personliga syn på bildkomposition.
Efter fikat redovisade Åsa hur de olika grupperna löst uppgiften. Ingen av bilderna hade beskurits likadant av de fem grupperna.
Månadsbilder
Månadsbilderna den här gången speglade den vinter vi har. Det var bilder av isformationer vid havet, rådjur i snön, mjuka snökullar, brospann drunknade i snö och gårdar med snötyngda tak. Men där fanns också en ömsint bild av en tidigt född bäbis, en katt i solen och ett dop.
Tema skuggor
Månadens tema var Skuggor. Det fanns många tolkningar av temat: En brygga med skuggspel under sig, en skuggselfie från en julaftonspromenad, ett dött träd med mäktigt skuggspel, en flicka vars tatuerade fågel fortsatte in i skuggan på väggen, skuggor i snö, en skuggselfie från en promenad på somrig skogsstig, en trädskugga i motljus, skuggan av en fotboll, skugga vid resecentrum i Umeå och skuggan av ett brospann i rörligt vatten.
Marsmötet besöktes av ett trettiotal medlemmar. Den blå resväskan stod öppen för inlämning av påsiktsbilder till Vårtävlingen. Det går fortfarande att skicka in digitala tävlingsbilder dit, på adress tavling@sundsvallsfotoklubb.se
Vid pennan
Christina