Hemma igen efter Riksfototräffen

Då var man nyss hemkommen från Riksfototräffen 2017 i Uddevalla. Det var jag, Åsa och Patrik från styrelsen som åkte ned för att presentera och hälsa välkommen till vårt eget arrangemang, Riksfototräffen 2018. Dessutom ville vi ju se våra bilder tävla och hålla tummarna för våra klubbkamraters bilder.

Vår presentation gick bra och fick ett bra mottagande av besökarna. Nu vet alla att det är 4-6 maj 2018 i Sundsvall som gäller.

I tävlingsväg gick det mycket bra får jag säga. Klubbens medlemmar hade 22 bilder som blivit antagna eller bättre. En bild kan i Riksfotoutställningen nå flera nivåer: Antagen för visning, Diplom, Bronsmedalj, Silvermedalj och Guldmedalj. Vi hade 18 bilder som blivit antagna, tre som fick diplom och i digitalklassen fick Urban Rundbloms ”Dam i rött” guldmedaljen. Jätteroligt, ett bra resultat för klubben och speciellt för Urban! I sammanställningen Årets fotoklubb kom vi trea, strax bakom tvåan Enskede Fotoklubb och suveräna ettan Österlens Fotoklubb.

Alla intryck och erfarenheter som vi tar med oss från arrangemanget kommer vi att föra in i projektet, vilket var en del, så det var nyttigt att finnas på plats.

Samtidigt vill vi säga ett stort tack till ABF Fotoklubb i Uddevalla för ett fantastiskt arrangemang! Det var välplanerat och mycket bra ordnat.

Till ABF Fotoklubb och alla andra passar vi på att säga välkomna till Sundsvall 4-6 maj 2018!

 

Statistik och information om de olika grupperna

Grupp A – Kollektion påsiktsbild 148 kollektioner, 515 bilder
Jury: Jan Stalfors, fotograf, Färgelanda.

Grupp B – Kollektion digitalbild 244 kollektioner, 889 bilder
Jury: Marie Hedberg, fotograf, Henån.

Grupp C – Enstaka påsiktsbild 176 fotografer, 661 bilder
Jury: Ulf Fabiansson, fotograf, Lidköping.

Grupp D – Enstaka digitalbild 324 fotografer, 1243 bilder
Jury: Brutus Östling, Naturfotograf, Höör.

Grupp U – Ungdom enstaka digitalbild 24 fotografer, 86 bilder
Jury: Tomas Gillberg, fotograf, Munkedal.

Grupp Bildspel 15 fotografer/bildspel
Jury: Pieter ten Hoopen, fotograf, Hjo.

 

Grupp Pris Fotograf Titel
D Guldmedalj Urban Rundblom Dam i rött
A Diplom Lennart Westerlund Ljusdals K:a
C Diplom Johnny Lindgren Tillsammans
D Diplom Christer Hägglund Fakiren
C Antagen Ann-Marie Stålgren Förlist eller inte
C Antagen Irina Schödin Kulturarvet
C Antagen Patrik Nilsson Trappstegsforsen
C Antagen Urban Rundblom Gyllene morgon
C Antagen Urban Rundblom Värmen stiger…
D Antagen Annica Westerlund Då ljuset bryter igenom
D Antagen Annica Westerlund Tätt intill
D Antagen Ann-Marie Stålgren Vad vill du?
D Antagen Jan Lundstedt JanLundstedt2
D Antagen Johnny Lindgren Vid stugan vid älven
D Antagen Johnny Lindgren Sprakande
D Antagen Lennart Westerlund Loen
D Antagen Lennart Westerlund Siluett
D Antagen Patrik Nilsson Dimmornas bro
D Antagen Thomas Bergman Två i månen
D Antagen Urban Rundblom Promenaden
D Antagen Urban Rundblom Stjärnnatt
U Antagen Mattias Berglund Is
Share

Månadsmöte och terminsavslutning

Bildspel och rapport från aktiviteter

Det var som vanligt ett myller av folk på fotoklubbens månadsmöte. De vimlade omkring så det var stört omöjligt att räkna dem, men drygt trettio var vi, denna kyliga majkväll på vårens sista möte. Det var inte underligt att alla cirkulerade i lokalen, det fanns så mycket att titta på. På borden låg återlämnade DIFO-bilder plus ett antal färgbilder som visade hur samma bild ger olika intryck på olika sorters papper. Där fanns också analoga, svartvita bilder av motorcyklar i rörelse och flera svartvita porträttbilder av människor. Allt var spännande att titta närmare på och det var svårt att hinna med.

Bilder från Difo och vår minifotomaraton. Foto: Ellinor Kempe

Ordförande Christer hälsade välkommen. Det utlovade besöket av projektledaren för kommunens integrationsfotoprojekt fick tyvärr utgå, då projektet inte har fått klartecken för fortsatta pengar. Projektledaren återkommer för att söka vårt stöd, om det blir en ny etapp av det tidigare framgångsrika fotoprojektet tillsammans med asylsökande ungdomar.

Rapport från DIFO i Söderhamn

På DIFO-träffen i Söderhamn i april var ett tiotal personer från klubben närvarande. De fick se många bra bilder. Nio fotografer från klubben har fått nitton bilder antagna. Övriga bilder är de som nu visas på mötet. På DIFO var det i år ingen fotograf som fick medalj. För att få medalj krävs att man har tre bilder antagna i samma klass. Distriktets årsstämma var strulig på flera sätt, tyckte Christer. Arrangörer för DIFO kommande år blir Bollnäs 2018 och Sundsvall 2019.

Amsen Webbdesign hade försett oss med bilder på olika papperstyper. Lars-Otto och Inge tittar på vilken inverkan papperet har för hur man upplever bilden. Foto: Ellinor Kempe

Här vilar inga ledsamheter. Klartecken från Thomas! Foto: Ellinor Kempe

Utflykter och aktiviteter

Sen förra mötet har klubbmedlemmar haft litet olika aktiviteter för sig. Ellinors workshop om att fotografera rörelse blev av och bilder därifrån visades under mötet. Fredrik Karlsson skickade en spontaninbjudan för fotografering av blåsippor och fjärilar en kväll i början av maj och Erika Näsberg fick med sig ett gäng intresserade för att fotografera folkrace en helg. Applåder för alla fina initiativ!

RIFO 2017 och 2018

Arbetet inför nästa års RIFO i Sundsvall rullar på. Christer har sammanställt det bildspel om Sundsvall som ska visas på årets RIFO och Patrik arbetar med att lägga på speakerröst. Patrik, Åsa och Christer kommer att åka till RIFO i Uddevalla 19-21 maj.

Bildspel från Island

Ett imponerande inslag på mötet var det bildspel från Island som Björn Wiklund visade. Det var en fin blandning av stillbilder och rörliga bilder i en dämpad och harmonisk färgskala till en njutbar musik. Björn tyckte att vårljuset som smög sig in i lokalen förtog litet av bildspelets kvalitet, men jag var i alla fall överväldigad.

På temat actionbilder hade Björn tagit med bilder från gamla tider, på motocrossåkande yngligar, tagna på diafilm. Foto: Ellinor Kempe

Workshop om rörelse

Efter fikat, där det var svårt att hinna med allt prat och bildgranskande, var det dags för de tidigare nämnda workshopbilderna. Ellinor berättade om upplägget och om sina tankar och råd inför fotograferingen. Christer menade att han brukar säga precis tvärtemot vad Ellinor sa. Därpå följde olika resonemang om fokuspunkter och om friläggning av motivet från bakgrunden kontra att låta bakgrunden förmedla rörelsen i bilden. Christinas, Fredriks, Irinas och Ellinors bilder visades. Workshopdeltagarna var överens om att det hade varit svårt att få bra bilder. Bland annat var det svårt att hjälpa varandra, då inställningarna var så olika på de olika kamerorna.

Om kamerakunskap och lagring

Ingrids kommentar till ovanstående var att ”jag tror att jag behöver en bättre kamera, men egentligen behöver jag lära mig den kamera jag har”. Kommentaren ledde till att Christer konstaterade att vi skulle kunna samlas märkesvis och lära oss våra kameror bättre. Han tycker att fotografer är en blandning av ingenjörer och poeter. Klokt sagt, och därmed har vi nog alla någon av de sidorna som kan utvecklas. Christer passade också på att be oss lova att lagra våra bilder på åtminstone två ställen!

Månadsbilder

Månadsbilderna var en härlig blandning av bilder från världens alla hörn och bilder av de allra närmaste fåglar och vårblomster: Auschwitz, Stonehenge, Christiania, Bangkok, Åre och Tännforsen varvades med en mås som i flykt blev en fredsduva, en stillasittande kaja, en färgmättad gullviva, en glad groda, ett flickporträtt, en fiskgjuse och sundsvallsbaserade ångbåten Primus.

Kvällen försvann snabbt. När vi traskade hemåt önskade vi varandra en härlig fotosommar och på återseende, om inte förr så, på månadsmötet i september.

Vid pennan

Christina

 

 

 

 

Share