Styrelsemötet mars 2015

Dags att möta resten av styrelsen igen och dra upp riktlinjerna för verksamheten den närmaste tiden. Det jag brukar kalla sedvanlig formalia förekom även denna gång. Klubben har fått en kallelse till Difo i Östersund, vilken gått ut via e-post till medlemmarna. Om du inte fått den, hör av dig till någon i styrelsen så förmedlar vi.

Diverse in- och utbetalningar där betalning för Rifo och paketen med bilder som skickades till både Rifo och Difo var tunga poster. Skatteverket vill dessutom ha skatt av oss, vilket vår kassör i vanlig ordning bestrider då våra intäkter inte är skattepliktiga.

Styrelsen kör med moderna anteckningsmedel

Vår webmaster Tomas påminner om att det är dags att skicka in bilder till hemsidan. Gör en koll i dina mappar och se om du har något du vill visa på klubbens hemsida. På utställningssidan är det Ellinor Kempe som visar bilder på biblioteket just nu, och i april är det Anette Lissen Sjödin som visar sina bilder. Därefter är det fritt. Kontakta Henrik Muskos om du är intresserad av att ställa ut dina bilder.

Vad gäller planering inför kommande månadsmöten så är det vårtävlingen som dominerar aprilmötet i vanlig ordning. Resultatet ska presenteras och vinnare av evig berömmelse koras. Som det ser ut nu så kommer domaren att finnas på plats för att redovisa resultatet, och prata lite om sin dagliga verksamhet. Mer om denna person senare.

På majmötet den 4 maj kommer vår kassör Ulf att visa upp lite om studioljus. Ulf har fått fria händer att lära oss så mycket som möjligt. Eftersom det förväntas ta en stor del av mötet finns det bara en ytterligare punkt, nämligen bilder från vårutflykten. Och det för oss såklart osökt in på just vårutflykten. Förslag ligger nu om att ha vårutflykten söndagen den 3 maj. Det finns ett par förslag om utflyktsmål och vi återkommer när vi vet mer om planerna går i lås.

Johnny, som hade förhinder ikväll, meddelade inför mötet att motionerna till Riksfotostämman som diskuterats på årsmötet och ett ytterligare månadsmöte skickats in till stämman.

Noterat av
Christer Hägglund

 

Share

Fotomöte mars

Med inlämning till vårtävlingen

Det är alltid lika kul att komma in i lokalen inför mötet. Ljudet av medlemmars samspråk blandas med några härliga skratt. Några sitter ner tätt tillsammans och verkar djupt koncentrerade i något samtal, några står i en klunga och pratar samtidigt som det gestikuleras. Kan tänka mig att det är en fotoscenarion som målas upp inför de andra i gruppen.

AMST_2015_0220_webb

Livliga samtal
Foto: Ann-Marie Stålgren

Nästan på slaget 19 tar ordförande Håkan till orda och hälsar alla välkomna. Han ser ett nytt ansikte bland ossoch det är en man som heter Edgar och som kommit ända från Hassela. Då den fotoklubb han tidigare varit med i bytt lokal blev det närmare att fara till Sundsvall. Han välkomnas så klart.

Teater Västernorrland har gett oss 5 st biljetter som ger rabatterad pris på 100kr för att se föreställningen Vildhussen eller Det finns många sånger. Om några är intresserade av biljetterna är det bara att kontakta Håkan.

Med detta sagt så lämnar Håkan över till Christer som skall hålla ett kortare föredrag om brännvidd under punkten Verktygslådan. Vad gör egentligen brännvidden vid olika millimetertal? För att illustrera detta har han fotat en gräddeförpackning och en colaburk. Han har fotat förpackningen så den ser lika stor ut, oberoende av brännvidd, och vid 17-200 mm får vi se hur vi upplever att colabruken förflyttar sig närmare och närmare.

Hur kan man då utnyttja detta? Han visar en prisad bild där ett fattigt, magert barn sitter i öknen och en asgam ser ut att vara strax bakom. En obehaglig bild men Christer berättar att just här är det uppenbart att en hög brännvidd använts för just den effekten. Hade det varit t.ex. 17 mm så hade vi sett mer av landskapet samt att gamen säkert varit en långt bit ifrån barnet.

Ett annat sätt att utnyttja brännvidden är vid porträttfotografering. Det är inte ovanligt att ett 70-200mm objektiv används för att just få hög brännvidd. Då kan man uppleva att människan som porträtteras blir smalare, man ändrar proportionerna. Björn Wiklund påpekade att man kunde se detta fenomen under skid VM, att utnyttja brännvidden. I en kameravinkel såg det ut som att skidåkarna var tätt intill varandra, för att i en annan vinkel se det verkliga avståndet. Då var de långt ifrån varandra.

Till detta möte hade Johnny mailat två testbilder till alla medlemmar där det var fritt fram för kreativiteten hos var och en av oss. En av bilderna var torget i Bagarmossen, Stockholm, där Beppe Wolgers son och konstnär Tom Wolgers gjort skulpturen ”Prinsesstårta”.

AMST_2015_0222_webb

Johnny
Foto: Ann-Marie Stålgren

Sex bidrag var inlämnade av denna testbild och det var verkligen montage och kreativitet på hög nivå som visades. Särskilt Björn Wiklund hade låtit sin fantasi få flöda och lagt in flera olika föremål från Östersund. Imponerande! Patrik Nilsson var i Kiruna men två bidrag hade han bidragit med. På denna testbild hade han fått en somrig känsla, på en annars rätt ”grå” dag. Annica och Ann-Marie hade sett fågelskal på kullen och självklart placerat in fåglar i bilden. Lennart gjorde en variant som såg ut som om den var tecknad och Håkan var inne på temat måleristisk med.

AMST_2015_0215_webb

Ursprungsbild, foto: Johnny Lindgren
Redigering: Björn Wiklund
Foto: Ann-Marie Stålgren

Nästa testbild var ifrån eventet i Örnsköldsvik då Star Wars hade en utställning där. Två riddare som i förgrunden fäktade med sina lasersvärd i en folksamling, fick Annica att tänka Medeltid. Hon tog och placerade dem framför ett stenslott i Frankrike. Där passade de väldigt bra. Patrik Nilssons bidrag här hade mycket ”tryck” i färgerna och en ny himmel. Lennart hade gjort en spegelvänd variant i svartvitt förutom ansiktsmasken på en av dem som var röd.

Det var kul att se hur roligt man kan ha det i Photoshop. Håkan visade oss på projektorskärmen hur han arbetat fram sin första testbild via olika lager i just Photoshop.

AMST_2015_0217_webb

Håkan visar exempel i Photoshop Foto: Ann-Marie Stålgren

Efter detta var det dags för lite ny energi och en fikapaus välbehövlig. Samtalen var snabbt igång och ord som Lightroom och kalibrator snappades upp. Men bara för att vi är på ett fotomöte så var det inte bara fotografering som diskuterades.

Att ge konstruktiv kritik är en konst och kan upplevas som svårt. Vad är det som gör att jag gillar en bild eller inte och varför gör du det? Kritikerbilden är ett moment under mötet där vi alla får tycka om några bilder som medlemmarna lämnat in just för att få kritik. Vad kan göras för att bilden skall skapa en viss känsla eller är den tekniskt fulländad redan?

Vi fick se 5 olika bilder där det kom fram olika förslag på ändringar som skulle förstärka bilden positivt. Kunde vara en beskärning, upplättnad av ett skuggat område och liknande. En medlem hade glömt ställa omvitbalansen innan fotoögonblicket och fick en blåtonad bild, eftersom kameran var inställd på Glödlampa. Funkade bra för motivet var en trädpir som stack ut i vattnet och skapade några effektfulla skuggningar. Kanske du skall prova att göra den svartvit, var ett förslag. Att en ”fel” inställning kan bli rätt har vi säkert upplevt någon gång.Gäller att våga testa.

Christer hade lämnat in en studiobild som han fotat på en kvinna som gullar med en katt, liggandes. Den här bilden öppnade diskussionen och det tycktes olika om motivet/bilden men alla var överens om att ljuset var riktigt bra.

Som avslutning visades filmen från Malmö international 2014 för de som ville.

Undertecknad lämnade mötet här eftersom rygguslingen tyckte att det räckte för ikväll.

Vill tacka samtliga för en trevlig kväll och vi ses på nästa möte. Kanske det är dags att börja tänka på en fotoutflykt i vårens tecken?

Vid tangentbordet: Ann-Marie Stålgren


 

 

Share