Våravslutning med hembakta pajer

Så var det dags för sista månadsmötet för terminen. Ordförande Christer hälsade alla välkomna. Den här vårkvällen hade 24 personer kommit till lokalen i Bosvedjan. Utöver den utsända dagordningen hade Christer ordnat så att vi skulle få se några av de bildspel som deltog i RIFO:s tävling i bildspelsklassen.

Riksfotostämma i Bollnäs och i Sundsvall 2018

Alla RIFO:s tävlingsresultat presenterades förra helgen vid Riksfotostämman i Bollnäs, där flera av klubben medlemmar var närvarande. Mycket glädjande där var att vår sekreterare Johnny tog hem den hedersamma utmärkelsen Årets fotograf 2016, något som han fick välförtjänta applåder för på mötet.

Christer berättade litet om arrangemanget i Bollnäs och konstaterade att vi i Sundsvall har goda förutsättningar att skapa en bra Riksfotostämma 2018. Att hitta bra lokaler är viktigt. Det vore också positivt om vi kunde ha en fototutställning som extra aktivitet för besökarna och om vi kunde få fler ungdomar aktiva och synliga i klubben till dess. Styrelsen saknar inte idéer om hur detta ska gå till.

Vårutflykt och höstutflykt

Klubbens vårutflykt söndag 15 maj gick till Galtström. Inte så många hade anslutit men det tycktes framför allt bero på att utflykten för många hade krockat med andra aktiviteter. Intresse för utflykter finns.

Nästa punkt i ordförandens rapportering blev följaktligen information om årets höstutflykt. Det finns planer på en fotomaraton där klubbens medlemmar under ett dygn, eller en del av ett dygn, regelbundet får instruktioner att ta bilder på varierande teman. Planerna var litet lösa, men de hinner säkert ta form innan det är dags, någon gång i oktober.

Årsboken

Johnny påminde om att sista datum för att skicka in bilder till RSF:s årsbok är den 31 maj. Det är särskilt viktigt att så många som möjligt försöker få synas i årsboken, eftersom det togs ett beslut på stämman i Bollnäs att nästa årsbok ska delas ut gratis till alla medlemmar i landets fotoklubbar. Orsaken till denna stora satsning är att såväl förbundet som årsboken firar jubileum nästa år. Länk till riksförbundets hemsida, med mer information om hur man skickar in bilder, finns i ett inlägg på Sundsvalls fotoklubbs facebooksida.

Christer och Henrik påpekade också att det finns möjlighet för den som vill att också synas med utställda bilder på Sundsvalls stadsbibliotek i Kulturmagasinet.

Blixtljus utomhus på sommaren

Christer höll en mycket initierad miniföreläsning om hur man kan använda sin blixt för fotografering även när det är ljust sommartid. Ofta har kameror 1/200 s. eller 1/250 s. som den kortast möjliga slutartiden vid blixtfotografering. I AV-läge låses kamerans tid och bländare och går inte att påverka.

En blixt med TTL-mätning, Through The Lens, bestämmer själv när ett motiv är tillräckligt belyst, men med en sådan blixt kan man påverka bilden. Med kameran i manuellt läge kan man låta blixten bestämma exponeringen av huvudmotivet.

En del blixtar har en symbol med en blixt och ett H, eller beteckningen HSS, High Speed Sync. Detta innebär att man kan fotografera även med mycket korta slutartider. Läget heter Auto FP hos Nikon-kameror och High Speed Sync hos Canon.

Oavsett blixttyp kan man använda principen att ljusmäta och ställa in kameran efter bakgrunden medan blixten ställs in efter huvudmotivet.

Bildspel

Vi fick se tre helt olika bildspel, som alla hade skickats in till RIFO. Först såg vi Ann-Marie Stålgrens bildspel ”Söråker i vinterskrud”. Fin musik ackompanjerade vackra naturbilder som visades med mjuka övergångar. Det andra bildspelet var Johnny Lindgrens ”A small world” där färgade vätskor bildade meditativa formationer till japansk musik. Det bildspelet belönades med diplom på RIFO. Det tredje bildspelet var det bildspel av Marcus Liedholm, ”The Forgotten Factory”, som vann guldmedalj i klassen på RIFO. Där blixtrade drömlika bilder av byggnader fram med ett suggestivt och dunkande ljud som fond.

Bildspelsklassen har diskuterats och ifrågasatts, men tycks bli kvar i RIFO. Bland annat är det inte så enkelt att finna musik eller ljud som det är upphovsrättsligt korrekt att använda.

Fika med pajer

Det var extra lyxigt fika denna gång. Tina hade bakat både blåbärs- och äppelpaj som avnjöts med vaniljsås. Mums!

Under fikapausen passade vi på att få blixtråd och guidning i våra kamerainställningar av bland annat Christer.

Månadsbilder

Christers bild av en kvinna i kvällsbelysning i en skog blev genast ett exempel på de råd för blixtinställning som han nyss delat med sig av. Christina hade för första gången givit sig på fågelfotografering och fångat en sångsvan i kvällsbelysning. Ellinor visade en bild av sin son i full aktivitet i ett klätternät i ett utegym. Håkan hade stannat på väg från Galtströmsutflykten och fotograferat en spatserande trana på en åker. Ingrid hade fotograferat en av sina sibiriska katter. Egentligen hade hon lämnat bilden som kritikerbild och hade funderingar om beskärningen av den.

Johnny hade en riktig actionbild med en man och fem barn runt en fångst vid ett pimpelhål i isen. Tony hade fotograferat ett pampigt orrspel i snö. Janne visade en ren vitsippa i gråskala och kvadratisk vit ram. Fredrik berättade en makalös historia om sin bild, där han fotograferat sig själv i en sjö i nattljus hösten 2014. Det har tagit till nu att göra färdig bilden som visar skog, sjö och himmel i 180°, tog tre timmar att exponera och består av 75 stackade bilder av 130 exponeringar totalt.

Patriks bild visade stadens tak och kyrkan i Sundsvall, med blånande höjder i bakgrunden. Thomas hade med sig en makrobild av en vacker men något paralyserad bofink, efter en duns mot ett fönster. Åsa hade fångat medeltidsklädda människor i Stockholm som (i smyg?) tömde en ölburk i solen.

Utflyktsbilder

Vi som missat vårutflykten till Galtström fick ändå se att de som var där hade både tur med vädret och en god blick för de fotomotiv som bjöds. Christer, Janne, Håkan, Katarina, Tina och Åsa bjöd på bilder av vattenfall, bastanta murar och industribyggnader, turkosblå slagg, rejäla träportar, järnvägsräls i massor, vårljus skog och utblick genom lokstallarnas fönster.

Så avslutades kvällen och vi önskade varandra en bra sommar. Vi uppmanades också av Christer att använda klubbens facebooksida om vi får idéer till fotoaktiviteter som vi kan göra gemensamt eller om vi i största allmänhet längtar efter att träffa varandra innan vi ses i september.

På väg hem var vi flera som efter en grå dag överraskades av en magnifik, flammande solnedgångshimmel.

/Christina

manadsmote_2016-05_01

Årets fotograf, Riksfotoutställningen 2016 Johnny Lindgren Foto: Ellinor Kempe

manadsmote_2016-05_02

Avslappnad stil Foto: Ellinor Kempe

manadsmote_2016-05_03

Kamerainställningar för blixtfoto Foto: Ellinor Kempe

manadsmote_2016-05_04

Fr v Patrik, Tony och Gunnar Foto: Ellinor Kempe

manadsmote_2016-05_05

Blixt Gordon, alias Henrik Muskos Foto: Ellinor Kempe

Varhimmel_0020

Vårhimmel på hemväg från mötet. Foto: Christina Lindqvist

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *