Välkommen till en ny fotohöst!

Dryga tjugotalet medlemmar var på plats när septembermörkret sakta sänkte sig. Det är dags för nya fotoäventyr i klubben. Starten gick denna måndag med klubbens kollektions­tävling, rapport från RIFO i Simrishamn, Janne Lundstedt som månadens fotografporträtt och Christers lektion med uppmuntran till lagerhantering i bilder.

För övrigt fanns det återlämnade RIFO- och DIFO-bilder att hämta, gott fika, visning av månads­bilder och information om kommande klubbaktiviteter.

DIFO 2020

Christer började med att påminna om att klubben är arrangör av DIFO, distriktsträffen, i april 2020. Vi har goda erfarenheter sedan RIFO, Riksfotoutställningen 2018. DIFO är inte ett lika omfattande arrangemang, men vi behöver ändå börja jobba med det nu. Det behövs en lokal som rymmer 50-60 personer och det behövs domare, gärna flera, som ska bedöma inkomna bilder. Kom gärna med förslag!

RIFO 2019

Patrik åkte till RIFO, Riksfotoutställningen, i Simrishamn 24-26 maj, framför allt för att han fått veta att han var en av de nominerade till utmärkelsen Årets fotograf. Resan var lång, 95 mil, så det var inte självklart att resa. Klubben bidrog med en del av reskostnaden i form av ett resestipendium. Från själva stämman på RIFO berättade Patrik bland annat om beslut att ändra Riksförbundets medlems­avgifter och om en förenkling av möjligheten att vara ansluten som enskild medlem. Årsboken som ges ut i höst kommer eventuellt att upp­märk­sammas genom en utställning på Fotografiska i Stockholm.

RIFO höll till i trevliga lokaler på en vingård, Nordic Sea Winery, där det ordnades visning. En stadsvandring i Simrishamn ingick också i programmet. Två föreläsningar hölls av lärare från Moderskeppet.

När det gäller redovisning av tävlingsresultaten saknade Patrik det som han anser är själva hjärtat i RIFO, nämligen ordentliga motiveringar och synpunkter från domarna. Patrik blev inte Årets fotograf, men han kom hem med en hedrande bronspeng i klassen kollektion påsikt, med kollektionen Övergivet som han också hade med och visade vid månadsmötet.

Nästa års RIFO kommer att bli i Avesta, betydligt närmare för de som vill åka dit.

Knoppe 13

Janne Lundstedt hade döpt sin presentation till Knoppe 13, det telefonnummer hans familj hade när han växte upp i Knoppe i Bergsjö i Hälsingland. De första bilderna i bildspelet var tagna före hans karriär som fotograf och visade honom själv som liten parvel, alltså ett riktigt fotografporträtt. På 1980-talet började Janne fotografera på riktigt med en Nikkormat. Vi fick se hans barn på en sommarbild som varit publicerad i Hudiksvalls tidning. Senare blev det foton för Sundsvalls tidning och många lagbilder på olika idrottslag som Bergeforsen Flyers, Judo Sundsvall och SDFF. Janne visade också en rad bilder av artister i aktion, från tiden när det gick att komma nära om man hade en riktig kamera. Vi fick se bland andra Janne Schaffer, Charlie Norman, Östen Eriksson, the Confusions och Tomas Andersson Wij. Visningen avslutades med en riktigt kaxig råtta från Junibacken i Stockholm.

Våga experimentera!

Christer visade hur man kan bygga bilder och få önskade effekter om man arbetar med lager i sitt bildhanteringsprogram. Exemplet som han gav oss var en bild av hans parkerade bil. Med kameran på stativ framför bilen hade han bländat ner till en ganska dunkel bild, så kallad ”cinematic darkness”. Så beskrev Christer hur han hoppat runt bilen och avfyrat sin blixt från olika håll och samtidigt gjort många exponeringar.

Fem av dessa bilder öppnade han nu som olika lager i bildbehandlingsprogrammet Paint Shop Pro, gick till ”lageregenskaper” och valde kommandot ”lighten”. Genom att göra detta i varje lager trädde bilen fram i en version som var upplyst från flera sidor. Trolleri! Enligt Christer har inte Lightroom någon lagerhantering, men de flesta andra program har det. Tyvärr lyckas jag inte hitta kommandot i min gamla Photoshop Elements, men det är väl bara att trycka på alla knappar man hittar…

Kollektionstävlingen

Under fikat gick vi runt och beundrade de många kollektioner som lämnats in till dagens prestigefyllda tävling. Vi röstade också på de, i vars och ens tycke, fem bästa kollektionerna. Efter fikat hade styrelsen räknat ut vilka tre kollektioner som samlat mest poäng. Stolta vinnare blev:

  1. Urban Rundblom, som fick hela 45 poäng för sina bilder av rulltrappor i Malmö.
  2. Annica Westerlund, vars bilder från övergivna Säters sjukhus fick 43 poäng.
  3. Lennart Westerlund, som fick 38 poäng för sina bilder av vatten, brygga och båtar.

Stort GRATTIS! Må evig ära och berömmelse följa er alla tre!

Sommarbilder

Månadsbilderna hade utökats till att innehålla motiv från hela den gångna sommaren och man fick också bidra med två bilder istället för en denna gång. Och visst var det sommar­motiv av alla slag som visades:

Vi såg vågskvalp på sten, vattenkaskader ur en badande flickas röda hår, kvinnor vid Merlo slott och på Söråkers strandpromenad, försommarsol genom hotellfönster, katt med tassen lyft mot en trollslända som speglades i stilla vatten, käpphästhoppning, röda vinbär och gyllene hjortron.

Vi såg avlägsna utflyktsmål som gruvhålet Storstöten i Falun, hopp i plurret i Karlstad, åskådare på Lars Lerin-utställning i samma stad, regnbågssmyckad bro, storstadsgata med trafik i skymningen och Malmös Turning Torso bakom radhus vid ett vatten.

Vi fick också se lite mer näraliggande motiv som vindsnurror i solnedgång i vildmarken vid Holmsjön, sensommarens norrsken vid samma sjö, Höga Kusten-bron, barn i studsmatta, gammaldags tunnbrödsbakning och en fyra veckor gammal kattunge.

Hösttävling och -bingo

Christer påminde om att bilder till hösttävlingen ska lämnas in senast 7 oktober.

Till nästa månadsmöte utlystes också en aktivitet, en favorit i repris, nämligen Höstbingo 2019. Det handlar om att fotografera en eller flera serier om fem bilder. Bilderna ska illustrera de mer eller mindre kluriga ledord som vi fick utdelade till oss på mötet. Bilderna ska vara nytagna! Senast 25 september ska bilderna ha skickats till styrelsen. Instruktionerna är utförliga och bifogas därför här via länken Sundsvalls Fotoklubb – Höstbingo 2019.

Lycka till alla påhittiga fotografer!

Vid pennan /Christina

Share

Ett svar på ”Välkommen till en ny fotohöst!

  1. Lighten eller ljusare är ett blandningsläge och bör finnas ovan lagerpanelen. Tryck på pilen där det står ”normal” vilket är photoshop/elements Renault läge. När du trycker på pilen framträder en mängd blandningslägen, däribland det du efterfrågar. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *