Ömsinta detaljer och kustartilleri

Så var det dags för vårens sista medlemsmöte. En tapper skara hade utforskat och skulle rapportera från Hemsö fästning och Marina var på tur att berätta om sitt bildskapande i klubbens nya programpunkt Medlemsporträttet. Christer inledde med information och resultat från styrelsens medlemsundersökning. Två eventuellt blivande nya klubb­medlemmar hälsades välkomna till mötet.

DIFO, Riksfototräffen och årsboken

Christer bad om rapport från DIFO, distriktsträffen i Alfta 28 april, och vi fick en kort redogörelse för både årsstämma och tävlingsresultat. Åsa gratulerades med en applåd för sina fina tävlingsframgångar. Hon bekände därefter att hon glömt alla bilder och diplom från DIFO hemma idag, men det var många i klubben som hade diplom att vänta.

Till Riksfototräffen, RIFO, i Simrishamn 24-26 maj kommer Patrik att åka. Han är nominerad till utmärkelsen ”årets fotograf” och klubben har inrättat ett stipendium för att delbekosta hans resa. Det är viktigt att representanter för klubben finns på plats vid RIFO.

Bilder till Riksförbundets årsbok ska skickas in senast 9 juni, påminde Christer och lade till uppmaningen ”ös på med bilder!”. Elin påminde om att det finns plats för dem som vill ställa ut bilder på biblioteket i Kulturmagasinet.

Bra idéer från medlemmarna

Medlemsenkäten hade gjorts för att få veta hur medlemsmöten och andra klubbaktiviteter upplevs och för att få tips för framtiden. Ungefär hälften av klubbens medlemmar hade svarat. De flesta är nöjda med tidpunkten för medlemsmötena och deras innehåll. Teknikgenomgångar är populära liksom bildövningar. Fler utflykter och spontana möten efterlystes och därmed började idéerna flöda även bland mötesdeltagarna. Fotomaran i repris, temabild varje månad, större bildduk i lokalen och gemensamma dokumentations­uppdrag var några förslag. Styrelsen tar med sig och klurar vidare på alla goda idéer.

Marina – fotograf med känsla för stämningar och detaljer

Marina Andersson var den som tog över stafettpinnen efter Annica för att berätta om sig och sitt fotograferande. Det var i samband med att hennes eget bröllop 2006 blev förevigat av fotograf Niklas Andersson som fotointresset stegrades och hon skaffade sin första systemkamera.  Sen dröjde det inte länge innan hon lämnade sin fasta anställning och satsade helt på sitt eget företag Fotograf Marina Andersson. De porträtt- och bröllopsfoton som hon bjöd på vid mötet visar hur hon jobbat och skapat stämning lite utanför ramarna, med lek, annorlunda vinklar och ömsinta detaljer.

Vi fick också se familjebilder med maken och de tre barnen till vardags, i friluftsliv och på långresa i Europa med äventyrsbilen. ”Jag säljer hellre huset än husbilen”, sa Marina. Men, det brinnande intresset för fotoskapandet och allt annat i ett rikt vardagspussel gjorde till slut att kroppen sa ifrån. Nu är firman avslutad och fotograferandet har legat helt nere en tid. Men suget efter bilderna och kameran har vaknat så smått igen. Med en bild på en långsam och vacker snigel, fotad i samband med Naturskyddsföreningens rikskonferens i Kristianstad i helgen, visade Marina att nu är det dags att fördjupa sig i naturfotokonsten. Marina avslutade med att visa ett bildspel från ”Linda och Markus bröllop” innan hon avslöjade vilken naturfotograf hon valt att lämna över stafettpinnen till. Men vem hon valde får ni veta i först september.

Kanoner, kommunikationsutrustning och rejält snusförråd

Efter fikat var det dags för visning av bilderna från helgens utflykt till Hemsö fästning. Endast sju personer kom iväg till slut, synd tyckte Christer, eftersom evenemanget kostade en slant och det fanns plats för tjugo deltagare. Vi fick se bilder tagna av Patrik, Elin, Gunnar, Britt och Lars. Tommy kompletterade med en bild tagen vid tidigare tillfälle, när det var klart väder så man fick en känsla av att man faktiskt befann sig vid kusten.

För vädret var inte så inbjudande lördagen 11 maj. Dimman bäddade in berget på Hemsön i mjuka slöjor. Det såg kallt och ruggigt ut, men inne i bergets anläggningar var det tydligen inte kallt. Vi fick se jättekanoner med en räckvidd på över två mil, långa tunnlar, tele­kommunikations­utrustning modell äldre, skyltar som berättade om potatisskalarrum och fotograferings­förbud (!), sjukhus med skyltdockor som statister och förråd med livs­förnöden­heter för tre månaders isolering i berget. I förråden fanns det mycket snus.

Hemsö fästning togs ur bruk 1989 och har lämnats ungefär som den såg ut då. Under 2018 fick 19 000 besökare visning av anläggningen vid guidade turer. Försvarsgrenen kust­artilleriet (KA) lades ner 2000.

Månadsbilder

En synpunkt som hade framförts vid medlemsankäten var att månadsbilderna bör vara nya, fotograferade efter senaste månadsmötet. Så var det nog till stor del denna gång. Vårtemat var tydligt: En skir blåsippa, ett pollenfyllt björkhänge, en fokuserad katt, en sällsynt stenknäck, en ekorre som saknade fågelfröna, en nötväcka ansikte mot ansikte med en domherrehane och en stilla havsvik en sömnlös tidig vårmorgon. Ja, och så fanns det förstås en del annat: sommarmaskrosor, höstnäckrosblad, arkitektur vid Trönö kyrka, hästar i Wien, en bilstrålkastare och en KUL bil omgiven av experimenteld skapad med ogräsbrännare.

Till sist fick vi se några bilder från en workshop i blixtfoto som Åsa och Tina varit på hos fotograf Therese Asplund. Det var en intensiv kurs, sa Åsa, och bilderna av de professionella modellerna var riktigt bra.

Christer påminde om klubbens prestigefyllda kollektionstävling vid höstens första träff i september. Endast påsiktsbilder, 3-5 bilder, valfri storlek bara bilderna går att få in genom ytterdörren. Vi skildes åt och önskade varandra en riktigt bra fotosommar.

Vid pennan /Christina

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *