Ny ordförande och ny klubbmästare

Klubbens novembermöte var välbesökt. Det innehöll både ett smidigt avklarat årsmöte, en inspirerande redovisning av resultatet från hösttävlingen och ett extra lyxigt fika.

Litet om årsmötet

Lars Hjelm

Avgående ordförande Christer fick hålla i klubban på årsmötet och rutinerade Elin var sekreterare. Det mesta som hände kan ni läsa i det kommande årsmötesprotokollet, men här kan jag i alla fall berätta att vår nye ordförande heter Lars Hjelm, att medlemsavgiften är oförändrat 250 kronor och att vi tog ett beslut om förändrat räkenskapsår, något som medför stadgeändring och därför också måste beslutas ännu en gång, på nästa årsmöte, innan det kan träda i kraft. De avgående styrelseledamöterna, Christer, Åsa och Ann-Marie, avtackades.

Avgående ordförande Christer Hägglund och avgående vice ordförande Åsa Granlöf avtackas av klubben genom Patrik Nilsson. Foto: Svanthe Harström

Hösttävlingens domare

Svanthe Harström var den välrenommerade sundsvallsfotograf som hade tagit på sig att bedöma våra bilder, i alla tre klasserna. Svanthe har ställt upp som domare förut i klubben, men det är några år sedan nu. Han berättade att han under sitt nära 40-åriga liv som fotograf har varit både pressfotograf på Sundsvalls Tidning och fotolärare vid Sundsvalls gymnasium. Idag är han pensionär, men har en del frilansuppdrag, bland annat för två fisketidningar.

Redovisning svart-vit påsikt

Svanthes redovisning av de placerade bilderna var personlig och kryddad med en hel del fototips och -klokskap. I den svart-vita (monokroma) klass A påsiktsbilder kommenterade han spänningen mellan ytorna i Monas Islandsbild och i Patriks bild av en havererad fotboll i gräset. Björn fick beröm för ljussättning och mörkrumsarbete i sitt porträtt och Lennart fick lovord för den spännande kompositionen i bilden av Höga Kusten-bron.  ”Ljus, komposition och innehåll är de tre viktigaste beståndsdelarna i en bild” sa Svanthe. Urbans bild tagen uppifrån av cafébord och en kvinna i rörelse fick beröm för extrafinessen men en papperskorg i full skärpa. Christers porträtt av en kvinna vid fönster var avspänt och vackert i det befintliga ljuset.

Så var vi framme vid prispallen i klass A:

 • Plats 3: Ann-Maries bild av en skrattmås med fisk i munnen rolig och påpassligt fotad. Sånt måste premieras!
 • Plats 2: Urbans bild av arkitekturen vid akvariet i Köpenhamn visade på form och linjer i en skön samklang.
 • Plats 1: Annicas bild av ett par som tar en selfiebild var ett fångat ögonblick med perfekt komposition och ett föredömligt kort skärpedjup som lyfte fram själva händelsen.

Urban Rundblom och Annica Westerlund. Foto: Christer Hägglund

Redovisning färg påsikt

Efter fikaavbrott med mingel var det dags för nästa redovisning, klass C, färg påsikt. Urbans bild av en mörk väg i snö hade små detaljer som gav bra känsla. Elins bild av en vissnad kvist med en nedgående sol som bakgrund visade på ett bra hantverk som lyfter fram motivet. Patriks skräpsamling i en skrotad bil var färgglad och hade fräsch ljussättning. Elins bild av Alnöbron kopierad på papper med gräng gav en mjuk akvarellkänsla. Björns ros på en mörk yta med vattendroppar var ett finstämt stilleben med fin komposition och ljussättning. ”Varje yta på en bild ska fylla en funktion” sa Svanthe, och tyckte att Björns bild visade detta. Ann-Maries stare med rönnbär i munnen hade en känsla av måleri och var lika påpassligt plåtad som den tidigare svartvita skrattmåsbilden. Jannes bild av ett kalhygge med spretigt träd i förgrunden och vindsnurra i bakgrunden var ett exempel på hur bra en låg horisontlinje kan bli.

På prispallen i klass C hamnade:

 • Plats 3: Lennarts bild av en förtöjd båt på blått vatten. ”Otroligt sparsmakad, fräsch komposition och ljus i skönt samspel” sa Svanthe. På båten fanns röda detaljer. Svanthe uppmärksammade oss på att ”rött hjälper eller stjälper” i bilder. Här hjälpte det, men rött kan också dra all uppmärksamhet till sig.
 • Plats 2: Annicas bild av en flicka i rörelse i en Gamla Stan i Stockholm hade en ljuvligt varm färgskala.
 • Plats 1: Urbans bild av rulltrappor i Malmö. Färg, komposition och form i ett gör att man sugs in i bilden.

Urban Rundblom, Annica Westerlund och Lennart Westerlund. Foto: Christer Hägglund

Redovisning digital bild

I klass D, digital bild, hade Gunnar fotat ett av barnbarnen på en brygga, finstämt med rött hår och röda skor. Patriks träd i vinterskrud var grafiskt snyggt och förgrunden hade fina detaljer i form av grässtrån i snön. Elins små kusar i en hundloka var en klockren komposition med förtjänstfullt kort skärpedjup. Urbans svajiga brygga med röd solnedgång var ännu ett exempel där bryggans form var så intressant att den balanserade det röda. Jannes tussilago i lerig omgivning var fin med sitt korta skärpedjup. Åsas bild av en dansande tjej med flygande hår var fartfylld och inlevelsefull. Lennarts bild av en man som betraktar tavlor var påpasslig och talande.

Prispallen i klass D intogs av:

 • Plats 3: Annicas roliga bild av en kossa som kikar fram bakom en björkstam.
 • Plats 2: Ann-Maries bild av två hundar, en collie och Ann-Maries Lycka, som nosar i snön. Det var fin teckning i colliens päls.
 • Plats 1: Christers svartvita bild av sina två söner på begravning. ”En grym bild med stort tonomfång, ett avspänt porträtt och fin gråskala” sa Svanthe.

Christer Hägglund och Annica Westerlund. Foto: Patrik Nilsson

Klubbmästare 2019

När alla pristagarna i hösttävlingens tre klasser hade applåderats, fått sina diplom och vederbörligen avfotograferats var det dags att räkna ihop årets sammanlagda poäng från klubbens tävlingar. Det är placeringarna vid vårtävlingen, kollektionstävlingen och hösttävlingen som räknas. I år var det Urban som tog hem den prestigefyllda titeln. Även han blev ärad och fotograferad.

Klubbmästaren Urband Rundblom får utmärkelsen av Christer Hägglund. Foto: Patrik Nilsson

Christer tackade Svanthe för arbetet med hösttävlingens bildbedömning. Han tackade särskilt för de utförliga motiveringarna kring varje bild.

 

Vid pennan/Christina

Share

2 svar på ”Ny ordförande och ny klubbmästare

 1. Grattis Urban ! Bra jobbat…. Till slut satt den, nära många gången. Hårt slit belönar sig tillslut. Grattis till den hedervärda titeln som årets fotograf. 🙂
  CK

 2. Tackar Christer tiden går inte att påverka det är bara jobba på så kommer förhoppningsvis framgångarna också med lite tur….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *