Månadsmöte januari 2016

Möte med många goda samtal

Tjugo personer hade kommit till fotoklubbens första medlemsmöte för året. Som vanligt var de flesta på plats i god tid och samtalen var i full gång före klockan sju. Stora blå resväskan stod på bordet, öppen för att sluka alla tävlingsbidrag till årets Riksfotoutställning, RIFO.

Inlämning till RIFO

Ordförande Christer hälsade välkommen. Den första punkten på mötet var just information om inlämningen till RIFO. De som inte lämnade sina bilder i väskan på mötet, har tid på sig till måndag 19 januari, då bilderna ska vara lämnade på biblioteket i Kulturmagasinet före klockan 12.00.

Det mesta om RIFO har vi redan fått veta genom utskick, men Johnny påpekade att det är bra att inte lämna sina påsiktsbilder innan man skickar in sina obligatoriska digitala kopior. När man laddar upp kopiorna får man nämligen de etiketter som ska sättas bakpå påsiktsbilderna. Till skillnad från bilder till distriktets fotoutställning, DIFO, får fotografens namn synas bakpå de här bilderna. Christer bad oss se till att inlämnade bilder är i gott skick, att de sitter fast monterade och att det inte kan uppstå någon tvekan om vad som är upp och ned på bilderna.

Johnny letade fram datum för distriktets fotoutställning, så nu har vi två utflykter till Hälsingland att göra i vår: DIFO i Ljusdal 24 april och RIFO i Bollnäs 6-8 maj.

Månadens bild

Sex personer hade lämnat in bilder till programpunkten Månadens bild. Det var Christers porträtt av Lisa, där hennes indiska rötter kompletterades av en norrländsk storskog. Ellinor hade, med specialtillstånd, fint fångat Cirkusflickan i den aktuella teater­före­ställ­ningen med samma namn. Patriks bild av den frusna Selångersån tagen från bron vid Mittuniversitetet glänste. Johnnys Sundsvallsbro seglade rakt in i novemberdimman. Även Annica hade fotograferat vid en bro, en blå, sprucken is intill en stenig och rimfrostig strandkant. Lennarts dekorativa julbelysningsgirland i Stenstan glittrade och Patriks höstsol lyste varmt på väg ned över vattnet vid Petersvik. Stig hade fångat en mäktig stjärnhimmel över karga berg i en exotisk nationalpark och på Urbans bild glödde himlen strax före soluppgången ovanför en isig strand vid Smitingen.

Bilderlådan

Bilderlådan, som är en lek i form av en utslagstävling, hade temat ”grön”. Tjugoen bilder duellerade med varandra och efter en stunds röstande med handuppräckning kunde en värdig vinnare koras. Det var Lennart Westerlunds lapptäcke av gröna åkrar som vann. På andra plats kom Björn Wiklund med en bild av glada barn med neongröna detaljer i en i övrigt svartvit bild. På tredje plats hamnade Johnnys proträtt av Lembit med kamera, halvt dold i sommargrönskan. För startavgiften 5:- kronor per bild ska nu ordföranden inhandla trisslotter som skrapas på nästa medlemsmöte. Eventuella vinster fördelas snillrikt enligt bestämmelser på klubbens hemsida.

Fika och mingel

Under fikapausen fortsatte de engagerade samtalen i alla vrår. Vetelängden och de generöst tilltagna drömmarna smakade gott.

RIFO 2018

Efter fikat fortsatte diskussionen om huruvida klubben ska anta utmaningen att anordna RIFO 2018, så som Riksfotoförbundet önskar och som vi började resonera om vid decembermötet. Efter en stund stod det klart att de flesta på mötet var positiva, men att det återstår många frågor om vad arrangörskapet egentligen innebär.

Styrelsen hoppas kunna ordna en busstransport för klubbens medlemmar till Bollnäs i maj, så att många kan få en uppfattning om vad ett RIFO för med sig. Om vi ska anordna RIFO 2018 bör arbetet starta direkt efter Bollnästräffen. Johnny läste upp den lathund om arrangemanget som vi har fått från förbundet och det är helt klart en väldig massa ansvar och arbetsuppgifter som ska utföras. Men klubben rymmer ju många talanger och arbetsvilliga.

Styrelsen återkommer bland annat med utskick till alla medlemmar med lathunden, listor på vad som behöver göras och idé om nödvändiga arbetsgrupper. Styrelsen utgår från att hela arrangemanget bör genomföras centralt i Sundsvall, där det finns god tillgång till boende och kommunikationer.

Nästa medlemsmöte 1 februari

Den här gången fanns inga påsiktsbilder och ingen bytesmarknad, så Christer avslutade mötet och påminde om att nästa möte blir den 1 februari.

Foto: Ellinor Kempe

Foto: Ellinor Kempe

2016-01_02

Foto: Ellinor Kempe

2016-01_03

Foto: Ellinor Kempe

2016-01_04

Foto: Ellinor Kempe

2016-01_05

Foto: Ellinor Kempe

2016-01_06

Foto: Ellinor Kempe

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *