Månadsmöte april 2015

Resultat från vårtävlingen

Efter en lång påskledighet var det dags att träffas, oss fotografer emellan.
När jag kommer till lokalen är det lite med andan i halsen och blir glad över att se hur många som kommit. Ikväll är det dags att få resultatet från vårtävlingen och domaren är Petter Österlund, chef för Fotomuseet. På två långbord ligger påsiktsbilderna utlagda, ett bord för färg och ett för svartvitt. Det är många bilder. Motiven varierar och flera är andäktigt vackra, andra stilistiskt rena och några dokumenterande. Vilken stor variation och otroligt duktiga fotografer vi har i klubben.

manadsmote_april_2015_1

Påsiktsbilder i Vårtävlingen utlagda för betraktande Foto: Ann-Marie Stålgren

 

Innan det är dags för domaren att börja berätta om sina val, skall ordförande Håkan hälsa oss välkomna och berätta lite om vad som är på gång. Några förslag om fotoutflykt kommer in. Skuleskogarna, Gränsforsbruk i Gnarp och Digerkölsvallen i Färila är några av förslagen. Något beslut om när och vart blir det inte just nu.

Christer informerar om en workshop i porträttfotografering i naturligt ljus inne i Kulturmagasinet. Sedan att vi återigen visar hur duktiga vi är i RIFO 2015. Bäst igen med flest antagna bilder. DIFO 2015 ser ut att gå bra men han har kollat inte riktigt klart än.
Klart vi måste sträcka på oss lite extra, alla av oss. Fantastiskt att vi levererar så bra bilder till tävlingarna.

Efter detta är det så dags att få höra resultatet för Vårtävlingen. Måste först få berätta att vi fick höra många anekdoter från Petter och han kunde verkligen brodera ut om sina möten med olika kända fotografer och konstnärer, minnen från olika möten och sin kunskap. Det blev många skratt och andra som kunde fylla i med egna kommentarer. Stämningen är som vanligt uppsluppen och härlig.

Först ut är Påsikt – Färg. Petter tyckte att vi borde ställa oss vid borden men så fick han höra att det fanns digitala versioner av alla. Smart! Varje bild får en förklaring till Petters känsla och val av bild. Vissa får även en referens till annan känd fotograf som kunnat ha fotat något liknande.

Det är 10 bilder som han valt ut och visas på projektorduken. Pallplatserna för Påsikt- färg blev:

1. Ann-Marie Stålgren ”Båtvraken i Klingerfjärden”
2. Johnny Lindgren ”Barn med smultron”
3. Annica Westerlund ”Isrosen”

Pallplatserna för Påsikt- svartvit blev:

1. Annika Westerlund ”Kalfjället i snöstorm med barnvagn”
2. Annika Westerlund ”Vägen”
3. Lennart Westerlund ”Stilleben – fiskeredskap mot timmervägg”

Pallplatserna för Digitalt blev:

1. Åsa Eriksson ”Barn med skugga”
2. Patrik Nilsson ”Sundsvallsbron – nattljus”
3. Åsa Granlöf ”Portal brudparet”

Åsa Eriksson dök upp en bit in i mötet och smög sig ner på en plats strax innan Digitala klassen skulle visas. När det så blev Hon som vann kunde hon inte annat än att jubla. ”Å jag som lämnat in för första gången till en tävling”, sa hon glädjefyllt. En bild som var värd sin plats högst upp på pallen och extra kul för hennes skull blev det ju.

Vi tackar Petter Österlund för hans jobb som domare med en blombukett och vi andra behöver ta en paus för fika och kunna se påsiktsbilderna. Fikakön blev snabbt lång så många passade på att flocka sig runt långborden istället.

Här passar jag på att tassa hemåt men det gör inte de andra. De stannar kvar för att se mer bilder och prata mer fotografering.
Tack för detta möte och väl mött igen om en månad.
Vid tangentbordet:
Ann-Marie Stålgren, som är strålande glad över första platsen med mina kära båtvrak.

manadsmote_april_2015_3

Det är inte bara den officiella verksamheten som sker på våra månadsmöten. Här en spontan snabbkurs i bildbehandling där Fredrik Karlsson hjälper Ellinor Kempe med ett problem. Foto: Henrik Muskos

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *