Favoritbild nytt inslag på mötet i mars

Inspiration

Som vanligt var månadsmötet välbesökt. Tjugosju fotoentusiaster hade tagit sig till Bosvedjan genom snöslasket. Christer berättade om kvällens program, där han poängterade att huvudnumret var inlämningen till klubbens Vårtävling. Blå resväskan stod öppen för inlämning av påsiktsbilder.

Programpunkten ”Favoritbilden” var ett nytt inslag för kvällen. Johnny, som hade kläckt idén, förklarade att det handlar om att visa bilder som på något sätt har inspirerat oss i vårt eget fotograferande. Inte alla hade förstått vad punkten innebar, men fem fotografer hade gjort det och lämnat in bilder.

Foto: Ellinor Kempe

Intressanta samtal Foto: Ellinor Kempe

Månadsbilden

Fina månadsbilder visades: Björns färggranna floristbukett i orangerött papper, Christers norrsken över Åstön, Jannes vinterväg på Norra berget, Monas stilige råbock, Lennarts översnöade båt, Patriks sol i mjuk snö, Urbans stadsbild från Norra berget i kvällsbelysning, Johnnys experiment med ballongvisp och stålull i snöig skog och Annicas röda uthusvägg med upphängd, kroknad stege.

Foto: Ellinor Kempe

Patrik, Urban och Henrik Foto: Ellinor Kempe

Foto: Ellinor Kempe

Annica och Åsa, mfl Foto: Ellinor Kempe

Favoritbilden

Christers favoritbild inledde visningen. Det var Steve McCurrys ”Afghan Girl with Green Shawl”. Göran visade en 150 år gammal ateljébild som föreställde hans gammelmormor och gammelmorfar. Bilden var troligen tagen omkring 1870 i Stöde av en ditrest sundsvalls­fotograf. Han visade bilden i två versioner, dels det negativ som hade skapats av fotot på fotoramens glas och dels originalbilden.

Johnny visade en bild tagen av pressfotograf Jens Assur, där Astrid Lindgren 1991 talar allvar med skinnskallen Niklas, 18 år och säger ”Sluta skinnheadsa!”. Vi fick hela berättelsen serverad med hjälp av YouTube. Urban visade sin egen bild där silhuetten av en man syns mellan trädstammar i blå toner. För honom är den bilden alltid inspirerande, hur många andra bra bilder han än tar.

Patrik visade en bild av Johnny Cash som visar fingret mot fotografen vid en konsert i San Quentin-fängelset 1969. Bilden har också använts i en annons i tidningen Rolling Stone på 2000-talet. Annica, slutligen, hade tagit med sig och visade upp sin inramade påsiktsbild av en sidensvans bland rönnbär, en bild tagen av klubbens hedersmedlem, numera avflyttade naturfotografen Sture Bäck. Bilden var köpt på en utställning i Matfors bibliotek och den hänger som en daglig inspiration på väggen i Annicas kök.

Foto: Ellinor Kempe

Annica visar upp sin favoritbild, av Sture Bäck /N Foto: Ellinor Kempe

Digitalsalongen 2014

Efter fika och många samtal här och där i lokalen var det dags att se utvalda digitala bilder från riksfotoutställningen 2014. Fotograf Lars Nyman hade gjort urvalet. Åttiosju bilder visades och kommenterades av Lars med osande svordomar och oblyga erkännanden av att han inte kunde något om de fyrfotadjur och fåglar som syntes på bilderna. Lars är pressfotograf och tycker om bilder där det händer något. Trots detta visades många naturbilder och Lars konstaterade även att många av fotograferna kom från Sundsvall.

Vi fick se Ann-Maries bild av en hund (Nemo?) och en kråka, Urbans trappa med blåhåriga flickor och hans tjärn med dimma samt Monas barn med grön ballong. Mot slutet av visningen kom bilder som fått diplom, troligen hörde Johnnys skateboardåkare och Ivans nunnor i bil till dem, liksom Björns flicka med duva och hans hund som nosar på en kattstaty. Slutligen hade Johnnys bild av en flicka som plockar smörblommor och biter av stjälkarna fått en bronsplakett.

Nästa medlemsmöte i april

Johnny tackade för den här gången och hälsade välkommen till nästa möte, då det blir redovisning av Vårtävlingens resultat.

/Christina

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *